27.04.2023

Job in de kijker: Marleen

Iedereen die al eens bij Deliva kwam, is het er unaniem over eens: de kantine is dé place to be. Want daar word je goed gesoigneerd. Of je nu zin hebt in een gezond slaatje, een kop soep of een volledige warme maaltijd, Marleen bereidt alle lekkers liefdevol voor. Maar wist je dat ze nog heel wat andere taken op zich neemt? Interviews geven hoort daar normaal gezien niet bij – dat is naar eigen zeggen niet haar favoriete bezigheid – maar speciaal voor deze editie van ons magazine staat ze ons graag te woord.

Hoelang werk je al bij Deliva? 

Marleen: “Ik werk hier intussen al tien jaar.”

 

En hoe ben je hier terechtgekomen?

Marleen: “Ik had een drukke baan in het restaurant 5th Avenue. Vervolgens kwam ik via diezelfde werkgever terecht in de catering, en die uren lagen me beter. Toen dat bedrijf ermee ophield, wilde ik eigenlijk niet meer terug de drukte in. Mijn zusje werkte destijds bij Umami en zo kwam ik op het idee om hier aan de slag te gaan. Ik ben begonnen op de high care, bij de koude bereidingen.”

 

Welke rol vervul je vandaag bij Deliva?

Marleen: “De high care bestaat intussen niet meer. Ik werd assistent in de testkeuken van R&D, dat doe ik nu nog. Daarnaast verzorg ik ook de catering voor de cafetaria. Ik heb dus eigenlijk twee functies.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Marleen: “In principe begin ik met het klaarzetten van de cafetaria. Daar was ik alles af van de dag voordien, maak ik de koffiemachine proper, en ruim ik op. Dan assisteer ik Marco in de testkeuken. Die maak ik proper, en ik help met alles klaarzetten en kruiden afwegen voor de recepturen.Tegen elf uur zorg ik er dan voor dat alle bereidingen voor de lunch warm zijn en dat het buffet klaarstaat.”

 

Dat klinkt als een behoorlijk takenpakket.

Marleen: “Inderdaad. Veel mensen weten niet dat ik ook voor de testkeuken werk. Wanneer ik alles verzamel voor Marco, zie ik vaak blikken naar mijn kar glijden. Waarschijnlijk denken ze dat alles wat ik mee heb, voor het middagmaal is. Maar dan komen ze al eens bedrogen uit.” (lacht)

Krijg je dat allemaal gebolwerkt?

Marleen: “Soms is het inderdaad hectisch. Want er komt wel wat bij kijken. Ik snij de groentjes voor de salades, bak de broodjes af, zorg ervoor dat alles op tijd warm is, … Het is heavy, maar ik doe het wel heel graag. Als het onverwacht druk is in de testkeuken, moet ik echt wel tempo maken om alles gedaan te krijgen. Mensen reageren soms ietwat teleurgesteld als er wat minder salades zijn. Dat raakt me. Maar dat is dus de reden.”

Afbeelding

“Zorgen voor mensen zit nu eenmaal in mijn aard”

Quote

Vind je het leuk om zo hard te werken?

Marleen: “Ik weet dat veel mensen waarschijnlijk zouden passen voor mijn functie, maar het zorgen voor mensen zit in mijn aard. Vroeger werkte ik ook altijd heel lange dagen, ik ben niks anders gewend. Ik heb zelf vier kinderen én ben elf jaar lang onthaalmoeder geweest. Ik heb die drukte nodig. Andere mensen gaan graag sporten, ik werk graag!”

 

Werk je altijd alleen of krijg je soms hulp?

Marleen: “Meestal werk ik alleen, maar soms heb ik hulp van mijn jongste dochter. Vandaag is toevallig zo’n dag. Ik had een stuk of vijf recepturen af te wegen én het is frietjesdag … Dan kan ik wel wat hulp gebruiken. Zij heeft alle groenten gesneden en de afwas gedaan, dat maakt een groot verschil.”

 

Het mag gezegd worden, het eten is echt lekker. Ook heerlijke salades!

Marleen: “Ja? Danku! Het warm eten wordt wel door de productie bereid, ik hoef dat enkel op te warmen. Maar de salades maak ik wel vers. Dus dat hoor ik graag.”

 

Werken jullie met een vast weekmenu, of wisselt dat?

Marleen: “Enkel donderdag zijn het altijd frieten. Maar voor de rest wisselt het. Ik moet altijd een beetje afwachten wat ik krijg om mee te werken. Soms zijn er dingen te veel besteld, of wijkt de hoeveelheid in de verpakking af, waardoor het product niet naar de klant kan. Die producten zijn uiteraard nog perfect in orde om te eten, dus die werk ik dan op. Soms is het een beetje improviseren om goede combinaties te vinden. Ik hoop nog altijd op een systeem waarbij ik wat langer op voorhand weet wat de pot moet schaffen.” (lacht)

Welke gerechten hebben het meeste succes?

Marleen: “Er zijn natuurlijk altijd uitschieters. Meestal vallen de gegratineerde gerechten heel goed in de smaak, zoals de macaroni met kaas en ham. Of de pasta met ricotta en spinazie en de witloofrolletjes met kaassaus. Ik gratineer alles nog eens extra, zodat ik het kan serveren met een lekker korstje. Maar ook de klassiekers, zoals vol-au-vent en het kalkoengebraadje doen het heel goed.”

 

Het is echt wel een uitgebreid buffet. Wie daar z’n gading niet in vindt …

Marleen: “Soms wordt hier op een gewone weekdag echt een feestmaal geserveerd. Zo hadden we al eens parelhoenfilet op een maandag! Vroeger waren de mensen al eens kritisch en vroegen ze net de dingen die er niet waren. Maar sinds de coronaperiode is de mentaliteit sterk veranderd. Iedereen is heel dankbaar. Ik denk dat het nu pas goed duidelijk is dat al dat lekkers geen evidentie is. Voedingsmiddelen worden ook alsmaar duurder, hier gratis mogen eten is dus ook mooi meegenomen.”

 

Heb jij zelf een lievelingsgerecht?

Marleen: “Ik hou zelf enorm van de salades. Ik eet hier niet echt warm, dat ligt me te zwaar op de maag als ik aan het werken ben. Maar ik kan het niet laten toch soms warm te eten. Het konijn met pruimen bijvoorbeeld, dat vind ik heel lekker. En het kalkoengebraad! Dat wordt op een speciale manier bereid, waardoor het vlees extra mals blijft. Zo krijg je het thuis niet voor mekaar. En de soepen vind ik ook heel goed.”

 

Wat vind je zo leuk aan werken voor Deliva?

Marleen: “De mentaliteit is hier heel aangenaam. Kijk, ik ben pas tevreden als de mensen dat ook zijn. En hier krijg je echt dankbaarheid, da’s echt heel fijn. En ik hou heel erg van de multiculturele sfeer. Al die verschillende nationaliteiten samen zien eten, dat vind ik mooi!”

Meer van dit?

Job in de kijker: Antonietta
25 april 2023

Job in de kijker: Antonietta

Wie bij Deliva binnenkomt, kan niet naast de stralende verschijning van Antonietta kijken. Ze is meestal in de weer met stofzuiger of dweil, maar neemt gegarandeerd de tijd om je hartelijk ...
Lees meer
Job in de kijker: Chauffeur
30 november 2022

Job in de kijker: Chauffeur

Lars werkt intussen zo’n drie jaar als chauffeur bij Deliva. Hij rijdt voornamelijk naar klanten in de Ardennen, Luxemburg en Frankrijk. Ook stoomt hij de nieuwe chauffeurs klaar voor hun l...
Lees meer
Job in de kijker: Technieker
30 november 2022

Job in de kijker: Technieker

Massimo werkt sinds 2009 bij de Technische Dienst als onderhoudstechnieker. Hij groeide door tot ploegbaas en leidt vandaag een team van drie techniekers.
Lees meer